Kuidas õunu kuivatada?

Kodutohter
Kuivatatud õuntest saab talvel kisselli valmistada. | Shutterstock

Kuivatamine on üks võimalus, kuidas säilitada pikaks ajaks oma aia õunasaaki.

Kuivatamiseks vali magushapud või hapud õunad, ja ikka koos koorega, sest see on kõige tervislikum. Enamik koorib kahjuks õunad ära, sest siis kuivavad lõigud kiiremini. Kui nii teed, siis koori ei maksa ära visata, vaid kuivatada tee jaoks.
Tumenemise vältimiseks tuleb õunu lõigata roostevaba noaga ja üle piserdada sidrunhappelahusega või hoida sõelaga paar minutit kuumas vees.
Õunte kuivatamist tuleb alustada kõrgemal temperatuuril (umbes 70-80°) ning lõpetada madalamal temperatuuril (40-50°). Õunalõigud kuivavad kiiremini, kui need vahepeal maha jahutada.
Kuivatatud õunalõigud säilivad suletud purgis kuni 2 aastat. Neid saab niisama süüa, panna supi, ühepajatoidu, liharoa või pudru sisse. Ka sobivad need tükeldatult küpsetisse rosinate asemel.

Kuidas õunu marineerida, saada teada SIIT.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid