Tomati seos vererõhuga – seda peaks teadma

21.01.2024

Uus uuring väidab, et tomatite söömine võib langetada vererõhku.

Uuringu kohaselt võib tomatite igapäevane söömine aidata vältida hüpertensiooni teket ja alandada juba veidi kõrgenenud vererõhku.
Tulemused on avaldatud ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology.

Uuringu kohaselt oli neil osalejatel, kes sõid päevas üle 110 grammi tomateid või tomatipõhiseid toite, 36 protsenti madalam risk hüpertensiooni tekkeks kui neil, kes sõid tomateid vähem. Väikseim annus oli sel juhul alla 44 grammi päevas.
Keskmise suurusega tomat kaalub umbes 80-100 grammi. Pakk kirsstomateid kaalub tavaliselt 250 grammi.
Osalejaid oli kokku 7056. Nad olid vanuses 55–80 aastat. 83%-l neist oli hüpertensioon ehk kõrgvererõhutõbi. Samuti leiti, et tomatite söömine alandab juba kõrgenenud vererõhku.
Vererõhku alandav toime põhineb ilmselt tomatis sisalduval lükopeenil, mis aitab hoida veresoonte seinu painduvana. Tomatid sisaldavad ka kaaliumi, mis on oluline vererõhu reguleerimiseks. Kaalium toimib ka naatriumi vastumürgina.
Uuring ei võtnud seisukohta, kas tomateid tuleks süüa toorelt või kuumutatult. Osad uuringud on siiski näidanud, et organism omandab paremini lükopeeni just kuumutatud tomatitoitudest.

Seega usub ka antud uuringu läbiviija Rosa María Lamuela-Raventós, et tomatites sisalduvatest antioksüdantidest saab parimat kasu kasutada siis, kui tomatid on kuumutatud.

Tekkis ka küsimus, kas kaaliumi sisaldavate tomatite lisamine dieeti sobib neile, kes juba võtavad antihüpertensiivseid ravimeid mis juba sisaldavad kaaliumi. Teadlased aga ei usu, et toitu süües saaks nii palju kaaliumi, et tekiks probleeme.
Kuid tomateid ei tohiks näha kui maagilist lahendust terviseprobleemidele, vaid kui olulist osa mitmekülgsest ja tervislikust toitumisest.
Varasemad uuringud on ka näidanud, et rohke tomati söömine võib lisaks südame-veresoonkonna haigustele vähendada ka eesnäärmevähi, 2. tüüpi diabeedi ja meeste viljatuse riski.

Lisaks tomatitele on ka teisi köögivilju, millel on vererõhku alandavad omadused. Nende hulka kuuluvad näiteks peet, artišokk, punane paprika ja arbuus.

Uuringust teatas Medical News Today.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid