Peale haigust tuleb aidata organismil taastuda

Kodutohter
09.06.2022
Kodutohter

Peale haigust tahavad kõik ennast kiiresti jälle elu- ja töökorda saada. Sellele aitab kaasa kosutav toidulaud.

Ägedaid tõbesid tekitavad kõige sagedamini viirused. Haigus kestab umbes nädala ja siis tasahaaval vaibub. Tavaliselt taastub endine enesetunne ja heaolu kahe-kolme nädala kuni kuu jooksul, kui pole tüsistusi, mis venitavad põdemise pikemaks. Tervenemine võtab kauem aega ka siis, kui organism on nõrgestatud kas eelmise haiguse, stressi, ülekoormuse või millegi muu tõttu.

Sellel, kui kiiresti haigus tekib või kui kaua läheb aega sellest paranemiseks, on üldreeglid, kuid igal inimesel lisanduvad omad riskitegurid. Lisaks võivad ka eluviis ja keskkonnategurid soodustada haigeks jäämist, venitada haiguse kulgu ja soodustada uuesti nakatumist.

Iga haigus kurnab organismi. Võitlus haigustekitajatega vajab organismi kaitsejõudude mobiliseerumist. Selleks peab jõudu saama toidust, puhkusest ja koormuse vähendamisest. Kahjuks puudub haiguse ajal sageli isu, kuid just õige toit on tähtis keha kaitsesüsteemi tugevdamiseks nii külmetushaiguse vältel kui ka sellest taastumise ajal.

Kui organism ei saa kasulikke toitaineid piisavalt, tekib nende puudus, mis võib väljenduda üldises väsimuses ja nõrkustundes, meelespidamise halvenemises, pahuruses, jõuetuses jms.

Nii nakkushaigused, suitsetamine, alkohol, unepuudus, vale toitumine, pikk antibiootikumikuur, stress kui ka raske füüsiline ja vaimne koormus võivad nõrgestada immuunsüsteemi. Selle tulemusena võib haiguse järel olla mitu nädalat ka kehatemperatuur liiga madal, alla 36 kraadi. Seegi on signaal, et organism vajab veel taastumiseks aega.

Selge see, et kõrge palavikuga pole üldse isu. Siis peab rohkelt jooma kas vett või mõnda taimeteed. Kui haigus hakkab taanduma, tekib enamasti ka isu. Haigusest kurnatud organismi ei maksa kohe ehmatada rohke rasvase toiduga. Hommikupeekoni ja lõunase rasvase lihaprae võib edasi lükata selle aja peale, kui tervis on taastunud.

Kõige parem on peale haigust alustada tervise taastamist suppidest. Teada-tuntud raviv supp on klassikaline kanasupp. Kuid hästi sobivad ka kõik püreesupid, kust saab vitamiine ja kiudaineid. Supi peale võib panna paar lusikatäit kodujuustu, sest valku on ka vaja. Kui on isu, võib supi juurde süüa leiba. Väga head on igasugused pehmed pudrud. Neid saab lõputult varieerida: lisada võib rosinaid, värskeid või külmutatud marju, kompotti, toormoosi, mett, pähkeid, seemneid, tilga kanepi-, oliivi- või tudraõli. Pudru sisse võib riivida porgandit või kõrvitsat. Selline toit aitab tervisel taastuda ja immuunsüsteemil jälle järje peale saada.

Sarnased artiklid