Tähelepanu rasvadele ja soolale

Koodutohter
18.02.2024
Shutterstock

Kõva rasv esineb sageli peidetud kujul ja seda on raske märgata.

Uuringud on näidanud, et palju punast liha ja võid söövad inimesed tulevad halvemini toime mõtlemist ja head mälu vajavate ülesannetega. Kahjuks pole igapäevaselt nii lihtne arvestada, millist rasva me tarbime. Kõva rasv esineb sageli peidetud kujul ja seda on raske märgata. Šokolaadi, jäätist või fetasalatit süües ei mõtle me, kui palju kõva rasva need sisaldavad. Kuid häid pehmeid rasvu sisaldavat õli ei julge me salati peale piisavalt valada, sest tundub, et see annab ju palju kaloreid. Või mõtleme salatile õli valades hoopis, et sööme väga tervislikult, aga unustame ära kõik need keeduvorstid ja pihvid, mida me samuti tarbime.

Kirjuta üles, mida päeva jooksul sööd ja otsi välja ning kirjuta üles söödud valmistoitude rasva, soola ja suhkrusisaldus.

Maitsev, kuid kaval sool on see, mida sööme liiga palju. Soolane maitse meeldib meile väga ja soola sööme tunduvalt rohkem kui see tervislik oleks. Vererõhu tõstjana lisab sool otseselt veresoonkonna haiguste riski ning ohustab selle läbi ka mälu. Kuna päevapealt mageda toiduga alustamine on šokk maitsemeelele, siis tasub soola kasutamist vähendada vähehaaval, kasutades maitsestamiseks rohkem ürte ja maitseaineid ning harjutada ennast uute maitsetega.

Valmista toit kodus ise, nii võid kontrollida soola ja rasva hulka ning lisada toidule palju köögivilju ja ürte. Väldi soolaseid võileivakatteid ja valmistoite.

Artikli märksõnad: 

Sarnased artiklid